SKŁADNIKI:
- mąka gofio z kukurydzy (lekko prażona),
- 1 banan,
- rodzynki,
- ciastka Digestive (ew. inne, o podobnej teksturze),
- ciemny rum,
- brązowy cukier.
WYKONANIE:
- Rozgniatamy banana, dodajemy gofio i odrobinę rumu (do smaku).
- Mieszamy aż masa będzie miała gęstą, nielepką konsystencję, aby można było lepić z niej kulki.
- Dodajemy rodzynki i pokruszone na drobne kawałki ciastka. Mieszamy, następnie formujemy kuleczki i obtaczamy delikatnie w brązowym cukrze (nie za mocno,bo banan i ciastka dają już moc słodkości). Cukier daje efekt chrupania, kulki ładnie mienią się w świetle.
Wszystko na oko. Ważne, żeby nie przesadzić z rumem i żeby masa się nie lepiła do dłoni, ani nie była za sucha. Pod fotką jeszcze ważne p.s.!
NAJLEPIEJ, jeśli rodzynki namoczymy w rumie dzień wcześniej - zmiękną i przesiąkną. Wtedy już nie trzeba dodawać rumu do samej masy, chyba, że ma być to gofio wyjątkowo poprawiające humor.
Z racji niedyspozycji mojego aparatu fotograficznego zamieszczam zdjęcie zastępcze efektu końcowego. W mojej wersji oprócz rodzynek widać też kawałki ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz