Ciąg Dalszy (o gofio) Nastąpił.....
Na początek krótka relacja pogodowa: piękny dzień. Pięknie dla turystów i dla windsurferów. Gorąco (!), słonecznie i duuużo chłodzącego wiatru. Co oznacza, że trzeba uważać, by się nie usmażyć :)
Wracamy do Gofio. Dziś trochę o różnych sposobach jego przygotowania, pojawi się też konkretny, lokalny przepis (wg.którego zwykłam przygotowywać gofio także ja). Podstawowy podział przygotowania to: na słono i na słodko.
EL Gofio na słono
- W tej wersji mąkę gofio dodaje się do bulionu od rybnej zupy. W ten sposób powstaje taka zagęszczona zupa, je się ją z kawałkami ryby.
- Drugi słony pomysł: Gofio miesza się z wodą, solą, kawałeczkami sera (najlepszy ser kozi, lokalny), oliwą z oliwek ( ja bym widziała też w tym orzechy, ale to już moje wariacje na temat)i lepi się wytrawne kuleczki.
El Gofio na słodko - lokalna receptura (moja ulubiona!):
- mąka gofio
- woda (do zlepienia)
- miód lub cukier (ja wolę miód, bo zdrowiej)
- szczypta soli
- niektórzy z tubylców mówią, że oliwa z oliwek, ale ja nie dodaję
- figi
- orzechy włoskie
- suszone morele w kawałeczkach
- platano (czyli kanaryjski banan)
Jak przygotować?
Wystarczy zmieszać składniki w dowolnej kolejności (dodajemy wodę do
mąki, reszta bez znaczenia). Całość powinna być gęsta, wodę lejemy do momentu aż masa jest zwarta. Na koniec albo rolujemy jeden długi wałeczek i kroimy jak kopytka (tudzież szagówki) albo lepimy kuleczki o średnicy ok 2 cm.
To tak klasycznie. Z przepisami można jednak mocno eksperymentować. Składniki, które pasują do gofio to także rodzynki, suszone śliwki, daktyle oraz inne orzechy/owoce suszone czy świeże.
GOFIO HIT to wersja z Gran Canarii, w której dodaje się rum. Słyszałam też od pewnej Lanzarotanki, że z mąką dobrze komponuje się likier bananowy (tutejszy specjał).
Bez wody, w sklejaniu tego praposiłku Los Guanches radzi sobie moja koleżanka z Teneryfy. Do "zlepiania" całości służą jej rozgniecione kanaryjskie
banany - platano. Taki sposób nawiązywać może do braku wody na wyspach Kanaryjskich oraz możliwości szybkiego przygotowania go w ten sposób w polu, w przerwie od pracy.
Zupa mleczna z mąki gofio
W tej wersji spożywają ją najczęściej dzieci (jak pisałam w El Gofio cz.I ). Gofio w tej formie jest jak nasze poranne płatki - mąka i mleko (krowie/roślinne) zmieszane w takiej proporcji, by powstała zupa. Do tego ulubione
dodatki i voila!
Podsumowując: przygotowanie gofio jest bardzo proste, smak pewnie nie jest dla wszystkich, ale korzyści dla zdrowia na pewno ogromne!
Buen provecho! - Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz